MAKOWIEC


50 dag maku,
30 dag cukru,
5 dag masła,
2 białka,
cukier waniliowy,
olejek cytrynowy,
olejek migdałowy,
0,5 l mleka,
bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa, figi, daktyle

Ciasto drożdżowe wyrabiamy tak jak opisałam powyżej, gdy wyrośnie w misce dzielimy na dwie części. Jedną z nich wykładamy na stolnicę (dobrze jest podsypać mąką) i delikatnie rozciągamy, a następnie wałkujemy starając się nadać mu kształt prostokąta tak aby dłuższy bok odpowiadał długości prostokątnej formy.
Blachę smarujemy tłuszczem


Mak sparzyć wrzącą wodą, odsączyć, a następnie dwukrotnie zmielić. Przełożyć do rondla na rozpuszczone masło. Dodać cukier, olejki smakowe, drobno skrojone bakalie. Smażyć 10-15 minut ciągle mieszając. Ubić pianę z białek na sztywno i wymieszać z makiem, całość ostudzić

Teraz przystępujemy do zwijania makowca. W tym celu na rozwałkowane ciasto wykładamy przygotowany mak rozsmarowując go tak aby zostawić około 1,5 do 2 cm wolnego ciasta wokół wszystkich brzegów. Chwytamy za rogi dłuższego brzegu i zwijamy w rulon.
Gdy zawiniemy makowiec, zewnętrzne brzegi rulonu lekko zaciskamy wkladamy do formy. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia, pieczemy w piekarniku uprzednio nagrzanym do wysokości 180-200 stopni Celsjusza.



Powrót
Następna