Ciasto
drożdżowe wyrabiamy tak jak opisałam powyżej, gdy
wyrośnie w misce dzielimy na dwie części. Jedną z nich wykładamy na stolnicę
(dobrze jest podsypać mąką) i delikatnie rozciągamy, a następnie wałkujemy starając
się nadać mu kształt prostokąta tak aby dłuższy bok odpowiadał długości prostokątnej
formy.
Blachę smarujemy tłuszczem
Orzechy mielimy. Przygotowujemy syrop: mleko i cukier
gotujemy w rondelku. Do syropu wrzucamy zmielone orzechy i mieszamy, a następnie
smażymy je na małym ogniu aż będą odstawać od rondla i zmienią smak. Wrzucamy
drobno pokrojone bakalie i dokladnie mieszamy z masą orzechową, którą następnie
studzimy.
Teraz przystępujemy do zwijania orzechowca. W tym celu na
rozwałkowane ciasto wykładamy przygotowaną masę rozsmarowując ją tak aby zostawić
okolo 1,5 do 2 cm wolnego ciasta wokół wszystkich brzegów. Chwytamy za rogi
dłuższego brzegu i zwijamy w rulon.
Gdy zawiniemy orzechowiec, zewnętrzne brzegi rulonu lekko zaciskamy, wkładamy do formy.
Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia, pieczemy w piekarniku uprzednio nagrzanym do
wysokości 180-200 stopni Celsjusza.