Barszcz wigiliny


2 dag grzybów suszonych,
25 dag włoszczyzny,
1,75 l wody ,
50 dag buraków,
1 ząbek czosnku,
0,25 - 0,5 l kwasu buraczaneg,
sól, cukier.

N amoczone grzyby oraz włoszczyznę i przyprawy zagotować. Osobno ugotować w łupinach dokładnie wyszorowane buraki. Gdy są miękkie odcedzić, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Włożyć do przecedzonego wywaru i zagotować. Barszcz przyprawić do smaku roztartym czosnkiem, cukrem i kwasem buraczanym. Czysty barszcz – jarski po przecedzeniu podawać z uszkami, z pasztecikami z ciasta francuskiego lub drożdżowego, z paluszkami słonymi.

powrot do strony poprzedniej





Zupa z suszonych owoców

20 dag suszonych śliwek,
30 dag suszonych jabłek,
1,25 l wody,
cynamon, gożdziki,
10-15 dah cukru,
2 dag mąki,
0,12 l śmietany.

O woce umyć i namoczyć w wodzie – około 1 l. Na następny dzień ugotować dodając cynamon i goŸdziki, Jeśli śliwki były z pestkami, usunąć je. Owoce odcedzić i zmiksować. Część przecieru zagęścić zawiesiną z mąki i małej ilości wody, zagotować i połączyć z resztą zupy i śmietany. Podawać z makaronem lub grzankami.

powrot do strony poprzedniej





Powrót      Następna