|
Barszcz wigiliny
2 dag grzybów suszonych,
25 dag włoszczyzny,
1,75 l wody ,
50 dag buraków,
1 ząbek czosnku,
0,25 - 0,5 l kwasu buraczaneg,
sól, cukier.
N
amoczone grzyby oraz włoszczyznę i przyprawy zagotować.
Osobno ugotować w łupinach dokładnie wyszorowane buraki. Gdy są miękkie odcedzić, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Włożyć do przecedzonego wywaru i zagotować. Barszcz przyprawić do smaku roztartym czosnkiem, cukrem i kwasem buraczanym.
Czysty barszcz jarski po przecedzeniu podawać z uszkami, z pasztecikami z ciasta francuskiego lub drożdżowego, z paluszkami słonymi.
Zupa z suszonych owoców
20 dag suszonych śliwek,
30 dag suszonych jabłek,
1,25 l wody,
cynamon, gożdziki,
10-15 dah cukru,
2 dag mąki,
0,12 l śmietany.
O
woce umyć i namoczyć w wodzie około 1 l. Na następny dzień ugotować dodając cynamon i godziki, Jeśli śliwki były z pestkami, usunąć je. Owoce odcedzić i zmiksować. Część przecieru zagęścić zawiesiną z mąki i małej ilości wody, zagotować i połączyć z resztą zupy i śmietany. Podawać z makaronem lub grzankami.
|
|