1 kg karpia, 20 dag pieczarek, 6 dag tłuszczu, pieprz, 3 dag margaryny, 2 jaja (rozdzielone), 4 5 dag tartej bułki, 0,12 l śmietany, zielenina. Karpia sprawić, usunąć oczy. Rybę opłukać, natrzeć solą. Pieczarki oczyścić, opłukać, posiekać, dodać 2 dag tłuszczu, 1-2 łyżki wody, sól, pieprz dusić 10 minut. 4 średnie pstrągi, 10 dag masła, 5 dag migdałów, 1 cytryna, pietruszka - natka, pieprz, sól. Sprawione i umyte pstrągi natrzeć solą, oprószyć pieprzem, usmażyć na maśle na niezbyt silnym ogniu (po 8 minut z każdej strony). Usmażone ryby ułożyć na ogrzanym półmisku. W maśle po smażeniu ryb lekko zarumienić posiekane migdały, wyłożyć na rybę, udekorować pietruszką i plasterkami cytryny. |