|
Chłodnik ogórkowy
2 małe świeże ogórki,
2 szklanki chudego kefiru lub zsiadłego mleka,
1 szklanka wywaru z warzyw,
1 pomidor,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka drobno posiekanej mięty,
6 orzechów włoskich,
sok z cytryny,
kilka listków mięty,
sól, pieprz.
O
górki umyć, obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn. Wymieszać z kefirem. Dodać drobno posiekany czosnek, wywar z warzyw oraz sok z cytryny (łyżka). Przyprawić miętą, solą i pieprzem. Udekorować orzechami, cząstkami pomidora oraz listkami mięty. Podawać z młodymi ziemniakami.
Chłodnik z botwinką
1 pęczek botwinki,
sok z cytryny,
średniej wielkości świeży ogórek,
2 szklanki chudego kefiru,
4 białka jaj ugotowanych na twardo,
4 włoskie orzechy,
1 ząbek czosnku,
1/2 pęczka posiekanego szczypiorku,
1/2 pęczka posiekanego koperku,
cukier, sól.
B
otwinkę umyć, drobno pokroić, zalać posoloną i posłodzoną wodą (2 szklanki), ugotować. Zakwasić sokiem z cytryny, dodać zmiażdżony czosnek, wystudzić. Umyty ogórek obrać, pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce do jarzyn. Białka posiekać. Zieleninę umyć, drobno posiekać. Do rozmąconego kefiru dodać botwinkę i ogórek, wymieszać, rozlać na talerze. Posypać białkami, posiekanymi orzechami i zieleniną. Podawać z ziemniakami.
|
|