Kabaczek nadziewany


1 Mały kabaczek,
20 dag chudej cielęciny lub piersi kurczaka,
1 czubata łyżka płatków owsianych,
1 czerstwa kajzerka,
1 białko jaja,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
majeranek, sól, olej

Sos:
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 kawałek selera,
1 łyżka mąki,
1 łyżka oleju,
1 mały kubeczek jogurtu naturalnego,
sok z cytryny,
cukier, sól.

K abaczek umyć, obrać, przekroić wzdłuż i wydrążyć. Mięso zemleć razem z namoczoną i odciśniętą z wody bułką. Do masy dodać białko, płatki owsiane i przyprawy. Całość wyrobić. Kabaczek napełnić masą, ułożyć w żaroodpornym naczyniu posmarowanym olejem, wlać 2-3 łyżki wody, przykryć i piec w piekarniku.
Warzywa umyć, obrać, pokroić, zalać wrzącą wodą (1-2 szklanki), dodać olej, gotować do miękkości na małym ogniu. Warzywa wyjąć. Wymieszać jogurt z mąką, zahartować kilkoma łyżkami wrzącego wywaru, wlać do pozostałego wywaru, przyprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem, zagotować.
Kabaczek wyjąć z piekarnika na półmisek, podzielić na porcje, posypać natką pietruszki. Podawać z sosem i kaszą lub ziemniakami.

powrot do strony poprzedniej





Nadziewane pomidory

6 dużych pomidorów,
6 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków,
1 mały kubeczek kefiru,
10 dag szpinaku (może być mrożony),
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 duży ząbek czosnku,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
kilka gałązek natki,
gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

Z iemniaki zemleć lub przepuścić przez praskę, dodać zmiażdżony czosnek, kefir szczyptę gałki muszkatołowej i pozostałe przyprawy. Wymieszać, podzielić na trzy równe porcje. Do jednej dodać uduszony we własnym sosie szpinak, a do drugiej koncentrat pomidorowy. Pomidory umyć, przekroić na połowy, wydrążyć i posypać obficie natka pietruszki. Do 4 połówek wycisnąć ze szprycy białe piure ziemniaczane, a do pozostałych zielone i czerwone. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, wstawić do gorącego piekarnika na 10-15 minut. Podawać w tym samym naczyniu, udekorowane gałązkami natki pietruszki.

powrot do strony poprzedniej





Powrót      Następna