ZABAIONE
4 żółtka
4 kopiaste łyżki cukru
szczypta mąki ziemniaczanej
kieliszek wina marsala
ewentualnie skórka starta z jednej cytryny
lub cynamon
Porcja przeznaczona jest dla czterech osób.
Przygotowanie 20 minut, gotowanie 5 minut.
Przygotwać dwa garnki do gotowania na parze. Większy
napełnić wodą do wysokości 3/4 i postawić na ogniu. W mniejszym, żaroodpornym,
ubić starannie żółtka z cukrem i szczyptą mąki ziemniaczanej. Gdy mieszanina
stanie sie pulchna i płynna, stopniowo wlewać wino (klasyczna miara: 5 połówek
skorupki jajka), przy czym każda następna porcja powinna być wlewana po wchłonięciu się
poprzedniej.
Mniejszy garnek wstawić do większego z wrzątkiem i gotować przez około 5 minut, ciągle
mieszając, póki krem nie zgęstnieje.
Zdjąć z ognia i przelać do 4 pucharków. Podawać na ciepło z biszkoptami, "kocimi języczkami"
lub podobnymi wypiekami.
Deser można także podawać na zimno. Niektórzy dodają do
niego startą skórkę cytryny lub cynamon. Ochłodzone zabaione można przybrać truskawkami
lub poziomkami.
Pije się do niego maderę lub inne mocne, wonne wino.