BABECZKI 15 dag mąki 15 dag masła 10 dag cukru pudru 4 żółtka Mąke posiekać z masłem, dodać cukier i żółtka. Zagnieść ciasto. Foremki (ok. 15 szt.) wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką, na grubość ok. 0,5 cm. Jedną foremką wycinać krążki i dokładnie wyklejać nimi wnętrze pozostałych foremek. Babeczki wstawić do gorącego piekarnika i upiec na złoty kolor. Bita smietana 0,5 l śmietanki 36%2 dag cukru pudru, dowolne owoce do dekoracji Smietankę ubić z cukrem, napełnić babeczki. Przed podaniem ozdobić owocami. Masa cytrynowa 25 dag masła3 jaja 2 cytryny 20 dag cukru Jaja ubić na parze na puszystą masę, odstawić i nadal ubijać, aż do wystudzenia. Masło utrzeć na puch i dokładnie wymieszać z utartymi jajami oraz sokiem i otartą skórką cytryny. Gotową masą napełniać babeczki, dowolnie je dekorując. Masa czekoladowa 25 dag masła3 jaja 20 dag cukru 5 dag kakao pół szklanki mleka 8 dag gorzkiej czekolady 50 ml spirytusu Kakao wsypać do mleka i ciągle mieszając - zagotować. Jaja ubić z cukrem na parze, odstawić i nadal ubijać, aż do wystudzenia. Masło utrzeć na puch i połączyć z ubitymi jajami, dodać startą na tarce czekoladę, drobniutko pokrojoną wanilię i alkohol. Wszystko razem wymieszać i powstała masą napełnić babeczki. Udekorować je dowolnie. Masa orzechowa 25 dag orzechów25 dag cukru pudru 12 dag śmietanki 18% laska wanilii Orzechy obrać i zemleć, dodać cukier puder, rozdrobnioną wanilię i śmietankę, utrzeć wszystko na jednolitą masę. Tak przygotowaną masą napełnić babeczki. Ozdobić je połówkami orzechów. |
Słodkie zajączki 50 dag mąki5 dag drożdży 5 dag cukru szklanka mleka 5 dag masła skórka otarta z połowy cytryny 2 jaja 5 dag koryntek 5 dag migdałów sól Drożdże wymieszać z łyżką cukru i zalać letnim mlekiem (pól szklanki). Dosypać łyżkę mąki, zamieszać i odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić na małym ogniu. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wlać w nie wyrośnięte drożdże, zagnieść ciasto. Następnie dodać resztę cukru i mleka, szczyptę soli, skórkę z cytryny i rozpuszczone masło. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. |
Tort czekoladowy polski Biszkopt: 12 jaj20 dag cukru pudru 25 dag czekolady w proszku 25 dag migdałów Masa: 25 dag cukruszklanka wody 25 dag migdałów sok z cytryny pół laski wanilii Polewa: gotowa polewa czekoladowaDekoracja Płatki migdałowe12 żółtek utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i wciąż ucierając stopniowo dodawać czekoladę w proszku oraz zmielone ze skórką migdały. Z białek ubić sztywną pianę i bardzo delikatnie połączyć ją z masą jajeczno-czekoladową. Tak przygotowane ciasto biszkoptowe delikatnie przełożyć do dużej tortownicy wysmarowanej i oprószonej mąką, wstawić do ciepłego piekarnika i piec około 50 minut. |
|