Mazurek bakaliowy

Ciasto:

20 dag mąki
10 dag masła
jajo

Masa:

20 dag cukru pudru
3 białka
sok z cytryny
10 dag smażonej skórki pomarańczowej
pół laski wanilii
kilka goŸdzików
ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu
17 dag mąki ziemniaczanej
20 dag fig
20 dag rodzynek
20 dag migdałów

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, rozwałkować je na placek grubości około 2 cm i wstawić na kilka minut do gorącego piekarnika, lekko podpiec. Białka utrzeć do białości z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Wanilię, figi, skórkę pomarańczową drobno posiekać, goŸdziki utłuc w moŸdzierzu, migdały sparzyć, obrać i zetrzeć na specjalnej tarce. Przygotowane bakalie i przyprawy korzenne wymieszać z utartym lukrem i mąką ziemniaczaną. Podpieczone ciasto wyjąc z piekarnika i rozłożyć na nim masę bakaliową. Piec jeszcze około 20 minut.

powrot




Mazurek figowy

2 wafle

Masa:

25 dag fig
25 dag cukru
pół szklanki wody
pół łyżeczki octu 6%
2 cytryny
5 dag smażonej skórki pomarańczowej
10 dag orzechów włoskich

Polewa:

białko
10 dag cukru pudru
sok z cytryny

Dekoracja:

figi
skórka pomarańczowa
orzechy

Opłukane i osuszone figi oraz obrane ze skórki cytryny przepuścić przez maszynkę. Orzechy posiekać. Z wody, octu i cukru ugotować syrop, włożyć do niego orzechy, zmielone z cytryną figi i skórkę pomarańczową. Chwilę pogotować ciągle mieszając. Odstawić i lekko schłodzić. Jeszcze ciepłą masę rozsmarować równo na waflu, przykryć drugim waflem, obciążyć deseczką, wyrównać boki, odstawić do zastygnięcia.
Przygotować polewę: cukier puder, białko i sok z cytryny utrzeć do białości. Tą polewą oblać mazurek, udekorować figami, skórką pomarańczową i orzechami.

powrot




Mazurek niebieski

Ciasto:

30 dag maku
30 dag masła
3 jaja
30 dag cukru pudru
30 dag mąki
10 dag smażonej skórki pomarańczowej
skórka otarta z cytryny

Polewa:

białko
20 dag cukru pudru
sok z cytryny

Mak sparzyć, odsączyć na sicie 3 razy przepuścić przez maszynkę. Masło utrzeć z cukrem pudrem i jajami na puszystą masę. Dodać zmielony mak i mąkę, dokładnie wymieszać. Następnie wsypać skórkę pomarańczową i skórkę z cytryny, jeszcze raz wszystko razem wymieszać. Ciasto przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą, wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 30 minut.
Przygotować polewę: białko utrzeć z cukrem pudrem do białości, pod koniec dodać sok z cytryny.
Upieczone ciasto wystudzić i oblać polewą. Udekorować dowolnie.

powrot




Powrót      Następna