Mazurek bakaliowy Ciasto: 20 dag mąki10 dag masła jajo Masa: 20 dag cukru pudru3 białka sok z cytryny 10 dag smażonej skórki pomarańczowej pół laski wanilii kilka godzików ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu 17 dag mąki ziemniaczanej 20 dag fig 20 dag rodzynek 20 dag migdałów Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, rozwałkować je na placek grubości około 2 cm i wstawić na kilka minut do gorącego piekarnika, lekko podpiec. Białka utrzeć do białości z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Wanilię, figi, skórkę pomarańczową drobno posiekać, godziki utłuc w modzierzu, migdały sparzyć, obrać i zetrzeć na specjalnej tarce. Przygotowane bakalie i przyprawy korzenne wymieszać z utartym lukrem i mąką ziemniaczaną. Podpieczone ciasto wyjąc z piekarnika i rozłożyć na nim masę bakaliową. Piec jeszcze około 20 minut. |
Mazurek figowy 2 wafleMasa: 25 dag fig25 dag cukru pół szklanki wody pół łyżeczki octu 6% 2 cytryny 5 dag smażonej skórki pomarańczowej 10 dag orzechów włoskich Polewa: białko10 dag cukru pudru sok z cytryny Dekoracja: figiskórka pomarańczowa orzechy Opłukane i osuszone figi oraz obrane ze skórki cytryny przepuścić przez maszynkę. Orzechy posiekać. Z wody, octu i cukru ugotować syrop, włożyć do niego orzechy, zmielone z cytryną figi i skórkę pomarańczową. Chwilę pogotować ciągle mieszając. Odstawić i lekko schłodzić. Jeszcze ciepłą masę rozsmarować równo na waflu, przykryć drugim waflem, obciążyć deseczką, wyrównać boki, odstawić do zastygnięcia. |
Mazurek niebieski Ciasto: 30 dag maku30 dag masła 3 jaja 30 dag cukru pudru 30 dag mąki 10 dag smażonej skórki pomarańczowej skórka otarta z cytryny Polewa: białko20 dag cukru pudru sok z cytryny Mak sparzyć, odsączyć na sicie 3 razy przepuścić przez maszynkę. Masło utrzeć z cukrem pudrem i jajami na puszystą masę. Dodać zmielony mak i mąkę, dokładnie wymieszać. Następnie wsypać skórkę pomarańczową i skórkę z cytryny, jeszcze raz wszystko razem wymieszać. Ciasto przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą, wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 30 minut. |
|