TORT OWOCOWY
75 dag poziomek lub malin,
trzy czwarte łyżki tartej bułki,
25 dag cukru,
4 białka,
wanilia lub cukier waniliowy.
Owoce umyć i osuszyć. Przygotować kruche ciasto:
1 kg mąki,
60 dag masła,
20 dag cukru,
2 dag drożdży,
6 żółtek,
wanilia lub cukier waniliowy,
sól.
Mąkę przesiać i posiekać z tłuszczem, cukrem, żółtkami oraz roztartymi na sucho
drożdżami i solą. Szybko zagnieść ciasto, nie wyrabiając go zbyt długo. Pozostawic
w lodówce na około 0,5 godziny.
Wysmarowaną tortownicę wyłożyć kruchym ciastem, tak aby utworzyć brzeg na wysokość
około 2-3 cm. Nakłuć ciasto widelcem i upiec na jasno zloty kolor.
W międzyczasie ubić białka na sztywno z cukrem i wanilią.
Wyjąc ciasto z piekarnika, posypać wierzch tartą bułką, wyłożyć owoce i przykryć
je warstwą piany. Wstawić do chłodnego piekarnika do suszenia na około pól godziny.