ucierane ciasto z owocami CIASTO Z OWOCAMI

25 dag m±ki w tym 2 łyżki m±ki ziemniaczanej,
0,5 kostki masła lub margaryny,
3 jajka,
1 łyżka proszku do pieczenia,
0,5 szklanki mleka,
1 szklanka cukru plus wanilia,
50 dag owoców (mog± być: truskawki, borówki, maliny, ¶liwki bez pestek), cukier puder.


Oddzielić białka od żółtek. Masło ucierać w misce dodaj±c po trochę m±kę, cukier, mleko oraz po jednym żółtku. Gdy wyczerpiemy wszystkie składniki dodajemy ubit± na sztywno pianę delikatnie mieszaj±c.
Na wysmarowan± tłuszczem i wysypan± tart± bułka płask± blachę delikatnie wylać ciasto. Wyłożyć owoce, piec przez około 30 - 35 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.



Powrót
Następna