CIASTO Z OWOCAMI
25 dag m±ki w tym 2 łyżki m±ki ziemniaczanej, 0,5 kostki masła lub margaryny, 3 jajka, 1 łyżka proszku do pieczenia, 0,5 szklanki mleka, 1 szklanka cukru plus wanilia, 50 dag owoców (mog± być: truskawki, borówki, maliny, ¶liwki bez pestek), cukier puder. Oddzielić białka od żółtek. Masło ucierać w misce dodaj±c po trochę m±kę, cukier, mleko oraz po jednym żółtku. Gdy wyczerpiemy wszystkie składniki dodajemy ubit± na sztywno pianę delikatnie mieszaj±c. Na wysmarowan± tłuszczem i wysypan± tart± bułka płask± blachę delikatnie wylać ciasto. Wyłożyć owoce, piec przez około 30 - 35 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. |
|
|