TIRAMISU
500g mascarpone (włoski niedojrzały ser deserowy ze śmietanki)
200 g cukru pudru
4 jajka
30 biszkoptów
3 filiżanki bardzo mocnej kawy
1 kieliszek koniaku
3 łyżki kakao w proszku
Porcja przeznaczona jest dla sześciu osób.
Przygotowanie 30 minut, chłodzenie 2 godziny.
W dużej misce ukręcić żółtka z cukrem pudrem na lekki krem.
Kilkoma porcjami dodać mascarpone i powoli mieszając połączyć z kremem.
Białka ubić na sztywna pianę. Dodać krem, po czym szybko, ale bardzo delikatnie
zmieszać masę z dołu do góry, tak aby składniki się nie rozdzieliły. Wlać do kawy
kieliszek koniaku. Zamieszać.
Dno szklanego naczynia posmarować kremem. Na podkładzie kremu ułożyć warstwę
biszkoptów nasączonych kawą z koniakiem. Biszkopty obficie przełożyć kremem i
posypać (przez sitko) sproszkowanym kakao. Znów ułożyć warstwę nasączonych biszkoptów,
przełożyć kremem itd. - aż do wyczerpania wszystkich składników. Ostatnia warstwą ma być
krem, posypany przesianym kakao.
Chłodzić w lodówce przez co najmniej dwie godziny. Podawać w naczyniu, w którym było
przygotowane.