BUDYŃ SZPINAKOWY
50 dag szpinaku,
4 jaja,
5 dag masła,
2 ząbki czosnku,
1 czerstwa bułka,
0,5 szklanki mleka,
pieprz, sól.
Namoczyć bułkę w mleku. Posiekać czosnek.
Umyć szpinak i gotować przez 2 minuty w osolonej wodzie. Następnie odsączyć i posiekać.
Utrzeć masło z żółtkiem i posiekanym czosnkiem. Bułkę odcisnąć, przepuścić przez
maszynkę do mielenia, a następnie połączyć ze szpinakiem i masłem. Ubić pianę z
białek na sztywno i delikatnie wymieszać ze szpinakiem równocześnie doprawiając
do smaku solą i pieprzem.
Gotować w formie budyniowej 50 minut.
Podawać jako samodzielne danie (np. na kolację)lub dodatek do obiadu. Można
okrasić roztopionym masłem.