Sernik bez pieczenia 4 serki homogenizowane 4 żółtka25 dag masła 20 dag cukru pudru laska wanilii 2 pełne łyżki żelatyny 5 dag rodzynków 5 dag smażonej skórki pomarańczowej Do dekoracji: 5 dag gorzkiej czekolady5 dag białej czekolady Żelatynę przygotować według przepisu zamieszczonego na opakowaniu w możliwie najmniejszej ilości wrzącej wody. Masło utrzeć na puch, dodając stopniowo po jednym żółtku, cukier, drobno pokrojoną wanilię i serki. Składniki wlewać do masy - ciągle mieszając - po odrobinie ostudzonej żelatyny. Na koniec wsypać bakalie. S#007012niej wielkości tortownicę wysmarować cienko olejem, a jej boki obsypać drobno posiekanymi orzechami. Przełożyć masę serową. Wierzch udekorować startą czekoladą. Sernik wstawić do lodówki by stężał. |
Sernik "domek babuni" 50 dag sera trzykrotnie mielonegożółtko 20 dag cukru 10 dag masła łyżka kakao 4 opakowania prostokątnych herbatników Polewa: gotowa polewa czekoladowaMasło utrzeć na puch, dodać żółtko i cukier. Wszystko razem starannie utrzeć na białą masę. Połączyć ją z serem i dokładnie wymieszać, potem podzielić na dwie części i do jednej wsypać kakao. Na blacie położyć folię plastikową o wymiarach 40 x 50 cm (dłuższy brzeg - równoległy do blatu). Na niej ułożyć herbatniki z dwóch paczek w 3 rzędy (dłuższy bok herbatników też równoległy do blatu). Na powstały prostokąt wyłożyć białą masę serową. Przykryć ją warstwą herbatników również ułożonych w 3 rzędy, ale tak, aby rzędy zewnętrzne były równoległe do blatu bokami krótszymi, a środkowy - bokami dłuższymi. Na tę warstwę wyłożyć ciemną masę serową. Brzegi folii złożyć do siebie i zawinąć. W ten sposób z herbatników z masami serowymi powstaje domek w kształcie trójkąta. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Następnie wyjąć, wyrzucić folię, a powierzchnię sernika oblać polewą czekoladową przygotowaną według przepisu zamieszczonego na opakowaniu. |
Sernik luksusowy 1 kg sera trzykrotnie zmielonego2 dag mąki ziemniaczanej 50 dag cukru 12 dag masła 10 jaj szklanka gęstej śmietany laska wanilii 20 dag rodzynków 20 dag smażonej skórki pomarańczowej Do dekoracji: cukier puderSkórkę pomarańczową i laskę wanilii drobniutko posiekać. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać miękkie masło i mąkę, ucierać dalej. Ser wymieszać ze skórką pomarańczową i wanilią. Masę jajeczną połączyć z serem, wlać śmietanę i znów energicznie ucierać. Z białek ubić pianę i ostrożnie wymieszać z serem, pod koniec wsypać rodzynki. Dużą tortownicę wysmarować tłuszczem, obficie posypać bułką tartą, napełnić masą serową. Wstawić do umiarkowanie gorącego piekarnika na 70 minut. |
|