Sernik bez pieczenia

4 serki homogenizowane 4 żółtka
25 dag masła
20 dag cukru pudru
laska wanilii
2 pełne łyżki żelatyny
5 dag rodzynków
5 dag smażonej skórki pomarańczowej

Do dekoracji:

5 dag gorzkiej czekolady
5 dag białej czekolady

Żelatynę przygotować według przepisu zamieszczonego na opakowaniu w możliwie najmniejszej ilości wrzącej wody. Masło utrzeć na puch, dodając stopniowo po jednym żółtku, cukier, drobno pokrojoną wanilię i serki. Składniki wlewać do masy - ciągle mieszając - po odrobinie ostudzonej żelatyny. Na koniec wsypać bakalie. S#007012niej wielkości tortownicę wysmarować cienko olejem, a jej boki obsypać drobno posiekanymi orzechami. Przełożyć masę serową. Wierzch udekorować startą czekoladą. Sernik wstawić do lodówki by stężał.

powrot






Sernik "domek babuni"

50 dag sera trzykrotnie mielonego
żółtko
20 dag cukru
10 dag masła
łyżka kakao
4 opakowania prostokątnych herbatników

Polewa:

gotowa polewa czekoladowa

Masło utrzeć na puch, dodać żółtko i cukier. Wszystko razem starannie utrzeć na białą masę. Połączyć ją z serem i dokładnie wymieszać, potem podzielić na dwie części i do jednej wsypać kakao.


Na blacie położyć folię plastikową o wymiarach 40 x 50 cm (dłuższy brzeg - równoległy do blatu). Na niej ułożyć herbatniki z dwóch paczek w 3 rzędy (dłuższy bok herbatników też równoległy do blatu). Na powstały prostokąt wyłożyć białą masę serową. Przykryć ją warstwą herbatników również ułożonych w 3 rzędy, ale tak, aby rzędy zewnętrzne były równoległe do blatu bokami krótszymi, a środkowy - bokami dłuższymi. Na tę warstwę wyłożyć ciemną masę serową. Brzegi folii złożyć do siebie i zawinąć. W ten sposób z herbatników z masami serowymi powstaje domek w kształcie trójkąta. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Następnie wyjąć, wyrzucić folię, a powierzchnię sernika oblać polewą czekoladową przygotowaną według przepisu zamieszczonego na opakowaniu.

powrot


Sernik luksusowy

1 kg sera trzykrotnie zmielonego
2 dag mąki ziemniaczanej
50 dag cukru
12 dag masła
10 jaj
szklanka gęstej śmietany
laska wanilii
20 dag rodzynków
20 dag smażonej skórki pomarańczowej

Do dekoracji:

cukier puder

Skórkę pomarańczową i laskę wanilii drobniutko posiekać. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać miękkie masło i mąkę, ucierać dalej. Ser wymieszać ze skórką pomarańczową i wanilią. Masę jajeczną połączyć z serem, wlać śmietanę i znów energicznie ucierać. Z białek ubić pianę i ostrożnie wymieszać z serem, pod koniec wsypać rodzynki. Dużą tortownicę wysmarować tłuszczem, obficie posypać bułką tartą, napełnić masą serową. Wstawić do umiarkowanie gorącego piekarnika na 70 minut.
Upieczony i wystudzony sernik posypać cukrem pudrem.

powrot


Powrót      Następna