MAZUREK KRUCHY Z PIANKĄ


linia CIASTO:
25 dag mąki,
20 dag masła,
5 dag cukru pudru,
żółtka z trzech ugoitowanych na twardo jaj,
20 dag dżemu sliwkowego.

MASA:
5 białek,
20 dag cukru,
opakowanie cukru waniliowego.

DEKORACJA:
10 dag łuskanych orzechów włoskich.


Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier puder i przetarte przez sito żółtka, zagnieść ciasto. włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i przełożyć na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę (średniej wielkosci), podnosząc brzegi na wysokość 2 - 3 cm. Wstawić do gorącego piekarnika i upiec na złoty kolor. jeszcze ciepły spód posmarować dżemem.

Przygotować masę: z białek ubic sztywną pianę, dodając cukier i cukier waniliowy, wyłożyć ją na posmarowany dżemem spód i posypać siekanymi orzechami.
Mazurek wstawic do letniego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami i piec, aż piana się zarumieni.


Powrót
Następna