|
Paszteciki drożdżowe smażone z nadzieniem
Ciasto:
25 - 30 dag mąki,
2 dag drożdży,
0,5 dag cukru,
0,12 l mleka,
4 jaja + 1 żółtko,
1 dag tłuszczu + tłuszcz do smażenia;
Nadzienie:
30 dag ugotowanej ryby,
5 dag czerstwej bułki,
5 dag cebuli,
3 dag tłuszczu,
sól, pieprz.
Przygotować ciasto drożdżowe.
Bułkę namoczyć w wodzie. Cebulę pokroić, zrumienić na jasno złoty kolor. Rybę, cebulę, odciśniętą bułkę zemleć, dodać jajo, sól i pieprz, wymieszać.
Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na stolnicę posypaną mąką, oprószyć je mąką i rozwałkować na grubość jednego 1 cm. Wykrawać okrągłą foremką placuszki o średnicy 6-7 cm. Nakładać nadzienie na środek i zlepiać jak pierogi.
Wszystkie paszteciki ułożyć na stolnicy, przykryć ściereczką i pozostawić aż do wyrośnięcia.
Wkładać na silnie rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor, po czym przełożyć na bibułę do odsączenia.
Kruche paluszki słone
0,5 kg mąki,
2,5 dag drożdży,
2 jaja,
1 kostka margaryny,
Zarobić ciasto z jednym jajem, schłodzić przez 2 godziny. Uformować paluszki, posmarować drugim, rozbitym jajem, posypać solą i kminkiem.
Piec w gorącym pierkaniku.
Powrót Następna
|