|
Róże są uroczyste, wytworne, ale także romantyczne. Są obecne niemal zawsze,
kiedy w grę wchodzi miłość.
Historia uprawy tego najbardziej znanego i lubianego kwiatu jest ściśle związana
z rozwojem cywilizacji. Istnieje około 200 gatunków róż, a już w XVII wieku tylko
w Holandii można było wyróżnić około 2000 odmian. Obecnie ich liczba nie jest ściśle
ustalona. Na całej półkuli północnej są dziś rozpowszechnione zarówno odmiany
zachowujące liście przez zimę, jak i te, które zrzucają liście. W naszych warunkach
klimatycznych wszystkie róże zrzucają liście na zimę.
|
|
|
|
Każda róża szlachetna o długiej łodydze, jaką dziś można kupić w każdej kwiaciarni,
pochodzi z nowoczesnej uprawy szklarniowej. Jednak miłośnicy róż ciągle jeszcze
są oczarowani ich przeszłością. W Chinach róża zajmowała niegdyś poczesne miejsce.
Znany filozof Konfucjusz (551-479 p.n.e.) wspomina, że za jego czasów w bibliotece
cesarza znajdowało się ponad 600 książek poświęconych róży, z róże z ogrodu cesarskiego
w Pekinie dostarczały cennego olejku różanego.
|
|
Historycy zauważają, że i starożytni Rzymianie niezwykle cenili galaretki różana
i miód wytwarzany z nektaru różanego, kandyzowane płatki różane oraz pudding
i wino z róż.
Pielęgnacja i przechowywanie.
Pędy róż należy przyciąć bardzo ostrym nożem jak najbardziej ukośnie. Następnie
zawija się je w dużą papierową serwetkę, by zabezpieczyć liście przed działaniem
gorącej pary wodnej, podczas zanurzania pędów we wrzącej wodzie. Po wyjęciu z
wrzątku pędy natychmiast zanurzyć do połowy w zimnej wodzie. Te zabiegi bardzo
korzystnie wpłyną na trwałość kwiatów.
|
|
|
|