Sernik krakowski


- 20 dag margaryny
- 10 dag cukru
- żółtko
- 1 kg mielonego sera
- 2 łyżki m±ki ziemniaczanej
- 1,5 opakowania Antyzakalca do serników Schwartau
- 30 dag cukru
- 12 dag masła
- 6 jajek
- 5 dag rodzynek
- lukier


M±kę posiekać z margaryn±, dodać cukier i żółtko, zagnie¶ć kruche ciasto, schłodzić. Żółtka ubić z cukrem na puszyst± masę. Ser zmiksować z antyzakalcem, poł±czyć z mas± żółtkow±, rozpuszczonym, ostudzonym masłem i m±k± ziemniaczan±. Delikatnie wymieszać z pian± z białek i rodzynkami.
Z ciasta odłożyć 1/3, resztę rozwałkować na grubo¶ć ok. 1 cm, wyłożyć blachę, zrumienić w 190°C. Na zapieczony spód wyłożyć masę serow±, a na wierzchu ułożyć paski z pozostawionego ciasta. Piec ok. 50 min w 180°C, po czym ostudzić i polukrować.








Cynamonowe ciasteczka



- 20 dag m±ki
- po 10 dag mielonych migdałów i cukru pudru
- 20 dag masła
- 1 żółtko
- czubata łyżeczka cynamonu
- 5 dag cukru


Schłodzone masło posiekać z m±k± i migdałami, dodać cukier puder, żółtko i połowę cynamonu, zagnie¶ć kruche ciasto, schłodzić. Z ciasta formować cienkie wałeczki równej długo¶ci, zlepiać brzegi tak aby powstały kr±żki, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, piec ok. 15 min. w 200°C. Zdj±ć z blachy, posypać cukrem wymieszanym z pozostałym cynamonem.








Kokosowe serniczki



- 3 homogenizowane serki waniliowe
- 20 dag mieszanych bakalii: orzechy, rodzynki, kandyzowane owoce
- 2 galaretki o smaku czarnej porzeczki lub wi¶ni
- masło do posmarowania foremek
- wiórki kokosowe
- 3 łyżki soku z czarnej porzeczki lub wi¶ni


Galaretki rozpu¶cić w 1/2 l wrz±tku, odłożyć po 4 łyżki serka i galaretki. Pozstały ser wymieszać z sokiem, bakaliami i galaretk±. Małe, ceramiczne foremki (lub kubeczki po jogurcie) posmarować masłem, napełnić mas±, zastudzić.
Serniczki wyj±ć z foremek, boki obtoczyć w wiórkach, wierzchy posmarować serkiem, ozdobić galaretk±. Dekoracyjne kwiatki na wierzchu ciasteczek możesz zrobić drewnianym patyczkiem. Zanurz go w tężej±cej galaretce, narysuj nim kwiatki








Bananowo czekoladowy tort



- 30 dag m±ki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 banany
- czekoladowe dekorki
- 2 budynie czekoladowe
- 0,8 l mleka
- 20 dag masła


Z m±ki, masła i cukru pudru zarobić kruche ciasto, schłodzić. Rozwałkować na grubo¶ć około 1/2 cm, ciastem wyłożyć formę na tartę, ponakłuwać widelcem i piec ok. 20 min w 200°C. Ostudzić.
Budyń ugotować na mleku, ostudzić, utrzeć z masłem. Krem wyłożyć na ciasto, schłodzić. Przed podaniem na kremie ułożyć talarki banana, ozdobić.






Powrót   Archiwum   Następna