Knedle z morelami
500 g ziemniaków
20 moreli
20 kosetk cukru
2 jajka
sól
180 g mąki krupczatki
100 g bułki tartej
80 g masła
50 g cukru pudru
Ugotowane ze skórką ziemniami płuczemy pod zimna wodą, obieramy i schładzamy.
Morele nacinamy, wyjmujemy pestkę w powstały otwór wkładamy kostkę cukru.
Do sprasowanych ziemniaków dodajemy jajka, szczypte soli oraz moką i wyrabiamy na głądkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego 20 krążków. Każdą morelę szczelnie zawijamy w kawałek ciasta.
W dużym garnku zagotowujemy 2 litry wody wymieszanej z 2 łyżeczkami soli. Do wrzątku wkładamy knedle, oddzielając je od dna garnka drewnianą łyżką i gotujemy na małym ogniu. Ugotowane knedle przekładamy łyżką cedzakową na citko i odsączamy.
Obtaczamy je w podsmażonej na maśle bułce tartej i oprószamy cukrem pudrem.
Sałatka owocowa w melonie
2 małe melony
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżeka cukru
odpowiendnia ilośc cukru
1 jabłko lub banan
2 brzoskwinie
250 g wiśni lub winogron
250 g truskawek lub malin
250 g jeżyn lub borówek
175 ml wina
Melony przekrawamy i usuwamy pestki. Miąższ po wykrojeniu przekładamy do dużej miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy cukrem.
Obieramy banana lub jabłko i kroimy w plasterki. Z wiśni lub winogron usuwamy pestki. Pozostałe owoce płuczemy. Wszystkie owoce łączymy z miąższem melona, skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy winem.
Sałatkę owocową schładzamy. Bezpośrednio przed podaniem przekładamy do połówek melonów.
|