|
Zupa fasolowa po serbsku
500g białej fasoli
400g tłustego boczku
2 liscie laurowe
3 gozdziki
5 jagód jałowca
1 łyżeczka majeranku
2 cebule
2 czerwone papryki
2 zielone papryki
500 g pora
2 łyżeczki bulionu mięsnego w proszku
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżka octu ziołowego
125 ml śmietanki 30%
sól i pieprz
Przebraną fasolę moczymy (najlepiej przez całą noc) w 1,5 l zimnej wody. W tej samej wodzie gotujemy fasolę przez 1 godzine i 40 minut na małym ogniu wraz z boczkiem i umieszczonymi w lninym woreczku przyprawami. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę.
Oczyszczone warzywa kroimy w cienkie paski i dodajemy do zupy.
Zupę przyprawiamy wywarem mięsnym w proszku, solą i pieprzem, a woreczk z pozostałymi przyprawami wyjmujemy.
Paprykę mieszamy z octem oraz śmietanką i dodajemy do zupy. Zupę zagotowujemy i doprawiamy do smaku (powinna byc lekko pikantna). Wyjęty z zupy boczek kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy.
Podajemy z chlebem wiejskim i czerwonym winem.
Zupa z boczku i fasolki szparagowej
300 g chudego boczku wieprzowego
1 łyżeczka buklionu mięsnego w proszku
750 g fasolki szparagowej
1 kg ziemniaków
2 cebule
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
1 pęczek cząbru
50 g słoniny
2 łyżki posiekanej pietruszki
Chudy boczek zalewamy 0,5 l wody, dodajemu bulion mięsny w proszku, przykrywamy i gotujemy przez 40 minut na małym ogniu.
Fasolkę oczyszczamy, usuwamy włókna i kroimy na mniejsze kawałki. Obrane ziemniaki kroimy w drobna kostkę. Dodajemy do gotującego sie boczku, solimy i przyprawiamy pieprzem. Na wierzch kładziemy cząber i gotujemy pod przykryciem.
Pokrojoną w drobną kostkę słoninępodsmażamy na chrupko. Z bulionu wyjmujemy cząber i boczek. Ugotowany boczek kroimy w kostkę i ponownie wkładamy do garnka. Bezpośrednio przed podaniem zupę doprawiamy do smaku i dodajemy do niej posiekana pietruszkę oraz podsmażoną słoninę.
|
|