Gruszki z borówkami


gruszki z borowkami 200 g kompotu z borówek
1 kawałek cynamonu
8 gruszek
2 łyżki soku z cytryny

175 ml wrzącej wody mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy kompot z borówek oraz cynamon i zagotowujemy.
Z obranych gruszek usuwamy gniazda nasienne. Owoce układamy ciasno, jeden przy drugim i dusimy pod przykryciem. Gruszki przekładamy do szklanej miski, przekładamy borówki. Całośc schładzamy. Możemy podawac z bitą śmietaną.








Gruszki w ciepłym sosie czekoladowym


gruszki w ciepłym sosie czekoladowym 750 gruszek konserwowych (połówek)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeka cukru
szczypta cynamonu
1 łyżka posiekanych orzeszków pistacjowych

Krem:
250 ml śmietanki 36%
2 łyżki miodu
1 torebka cukru waniliowego
100 g czekolady

Gruszki wyjmujemy z soku i odsączamy. 175 ml soku z gruszek, sok z cytryny, cukier i cynamon gotujemy aż do uzyskania syropu. Gruszki smarujemy wywarem i odstawiamy do schłodzenia.
Smietanę, miód i cukier waniliowy szybko zagotowujemy. Dodajemy czekoladę połamaną na małe kawałki i mieszamy do rozpuszczenia.
Gruszki układamy na talerzykach i polewamy ciepłym sosem czekoladowym. Posypujemy posiekanymi orzeszkami pistacjowymi.




Powrót   Archiwum   Następna