|
Gruszki z borówkami
200 g kompotu z borówek
1 kawałek cynamonu
8 gruszek
2 łyżki soku z cytryny
175 ml wrzącej wody mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy kompot z borówek oraz cynamon i zagotowujemy.
Z obranych gruszek usuwamy gniazda nasienne. Owoce układamy ciasno, jeden przy drugim i dusimy pod przykryciem. Gruszki przekładamy do szklanej miski, przekładamy borówki. Całośc schładzamy. Możemy podawac z bitą śmietaną.
Gruszki w ciepłym sosie czekoladowym
750 gruszek konserwowych (połówek)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeka cukru
szczypta cynamonu
1 łyżka posiekanych orzeszków pistacjowych
Krem:
250 ml śmietanki 36%
2 łyżki miodu
1 torebka cukru waniliowego
100 g czekolady
Gruszki wyjmujemy z soku i odsączamy. 175 ml soku z gruszek, sok z cytryny, cukier i cynamon gotujemy aż do uzyskania syropu. Gruszki smarujemy wywarem i odstawiamy do schłodzenia.
Smietanę, miód i cukier waniliowy szybko zagotowujemy. Dodajemy czekoladę połamaną na małe kawałki i mieszamy do rozpuszczenia.
Gruszki układamy na talerzykach i polewamy ciepłym sosem czekoladowym. Posypujemy posiekanymi orzeszkami pistacjowymi.
|
|