Brzoskwinie w zalewie
6 dojrzałych brzoskwiń
1 łyżka cukru
4 łyżki likieru pomarańczowego
sok z cytryny
Brzoskwinie po kolei wkładamy do 1 litra wrz±cej wody i blanszujemy przez kilka minut. Wyjmujemy je łyżk± cedzakow± i przekładamy do zimnej wody wymieszanej z odrobin± soku z cytryny. Skórkę nacinamy ostro zakończonym nożem i zdejmujemy.
Mi±ższ ostrożnie oddzielamy od pestki, wkładamy do miski i delikatnie mieszamy z cukrem oraz likierem. Naczynie przykrywamy.
Owoce marynujemy, aż do momentu gdy owoce przesi±kn± likierem i schładzamy. Podajemy z kruchymi ciasteczkami albo bit± ¶mietan±.
Kiwi i wingrona w winie
375 ml białego wina porto
1 laska wanilii
1 łyżeczka m±ki ziemniaczanej
200 g zielonych winogron
3 owoce kiwi (w sumie około 300 g owoców)
sok z cytryny
Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i gotujemy w winie. M±kę ziemniaczn± mieszamy w odrobinie zimnej wody i dodajemy do wina. Chwilkę gotujemy.
Winogrona myjemy, obsuszamy i przekrawamy na pół. Usuwamy nasiona i dodajemy do zagotowanego płynu.
Kiwi obieramy ze skórki, kroimy w plastry i wykładamy nimi miseczki. Zalewamy winem i odstawiamy do schłodzenia.
|