|
Sałata ze szparagami
50 dag szparagów,
1 główka sałaty,
2 pomidory,
1 jajo ugotowane na twardo,
1 łyżka posiekanego szczypiorku,
3 łyżki oliwy,
2 łyżki soku z cytryny,
musztarda,
ewentualnie cukier,
sól, pieprz.
Szparagi umyć, odciąć końce, obrać. Wrzucić do lekko osolonej i osłodzonej (niekoniecznie) wrzącej wody, ugotować, odsączyć. Jajo obrać i posiekać. Pomidory umyć, obrać, pokroić w kostkę. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny odrobiną musztardy, szczypiorkiem, a następnie z jajem i pomidorami. Szparagi pokroić na małe kawałki, wymieszać z połową sosu, odstawić na kilka minut do lodówki. Sałatę umyć, porwać na małe kawałki. Szparagi i sałatę ułożyć warstwami w salaterce, wymieszać z resztą sosu.
Sałatka kalafiorowa
1 mały młody kalafior,
10 dag szynki,
2 duże pomidory,
3 dymki,
2 łyżki majonezu,
3 łyżki jogurtu naturalnego,
sól, pieprz.
Kalafior umyć, ugotować na parze lub w małej ilości wrzątku, wystudzić. Pomidory umyć, pokroić na cząstki. Dymkę umyć, drobno posiekać razem z cebulkami. Szynkę pokroić w kostkę. Kalafior podzielić na różyczki, dodać pozostałe składniki sałatki. Jogurt i majonez wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Polać sosem sałatkę.
Sałatka z cykorii i jabłek
1 mała cykoria,
1 winne jabłko,
1 marchewka,
1 łyżeczka oleju,
sól, pieprz.
Cykorię podzielić na listki, umyć, osuszyć, pokroić w cienki makaronik. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a jabłko na tarce do jarzyn. Składniki sałatki wymieszać z przyprawami i olejem.
|
|