Babka kakaowa 25 dag m±kiłyżka bułki tartej 25 dag cukru 2 jaja szklanka mleka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao cukier puder do posypania Ugotować kakao z mlekiem i ostudzić. Jaja utrzeć z cukrem i poł±czyć z przestudzonym kakao, a potem, mieszaj±c, wsypać m±kę i przesian± przez sito bułkę tart±. Wszystkie składniki dokładnie jeszcze raz wymieszać, pod koniec dodać proszek do pieczenia. Przygotowane ciasto włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułk± tart±. Wstawić do umiarkowanie gor±cego piekarnika. Piec okoł9o 40 minut, sprawdzaj±c zaostrzonym patyczkiem, czy się upiekło. |
Babka łaciata Ciasto: 50 dag m±ki35 dag cukru 25 dag masła 4 jaja szklanka śmietanki 12% 3 łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Polewa: gotowa polewa z białej czekoladygotowa polewa z ciemnej czekolady Masło utrzeć do białości, dodać 25 dag cukru, żółtka, cukier waniliowy, m±kę zmieszan± z proszkiem do pieczenia i śmietankę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ubić sztywn± pianę z białek i stopniowo ł±czyć z ciastem. Powstał± masę podzielić na dwie równe części i jedn± z nich starannie wymieszać z kakao oraz z pozostałym cukrem (10 dag). Do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułk± tart± włożyć ciasto białe i przykryć je ciastem kakaowym. Babkę wstawić do umiarkowanie gor±cego piekarnika i piec około 65 minut. |
|