KREM FRANGIPANE
500g owoców o czerwonej barwie (poziomki, truskawki, maliny, porzeczki, jeżyny)
100 g cukru
100 g mąki
50 g masła
2 całe jajka
3 żółtka
500 ml mleka
1 laska wanilii
sól
kilkanaście winogron do przybrania
Porcja przeznaczona jest dla czterech osób.
Przygotowanie 40 minut, gotowanie 5 minut, chłodzenie 1 godzina.
Przeciąć wzdłuż laskę wanilii, wyskrobać aromatyczny
"środek" (maleńkie czarne nasionka) i włożyć wszystko do mleka, po czym mleko zagotwać.
Wyjąć wanilię.
W dużym garnku ubić na jednolitą masę żółtka z jajkami, cukrem i szczyptš soli.
Wlać mleko i dalej gotować, ciągle mieszając masę, przez 3-4 minuty. Zdjąć z
ognia i dodać masło.
Po przestudzeniu ubić na jednolitą masę żółtka z jajkami, cukrem i szczyptą soli.
Nie przestając miksować, stopniowo dodawać mąkę. Wlać mleko i dalej gotować, ciągle
mieszając masę, przez 3-4 minuty. Zdjąć z ognia i dodać masło.
Owoce przebrać, umyć i podać z kremem przybranym dodatkowo winogronami.