krem frangipane KREM FRANGIPANE


500g owoców o czerwonej barwie (poziomki, truskawki, maliny, porzeczki, jeżyny)
100 g cukru
100 g mąki
50 g masła
2 całe jajka
3 żółtka
500 ml mleka
1 laska wanilii
sól
kilkanaście winogron do przybrania

Porcja przeznaczona jest dla czterech osób. Przygotowanie 40 minut, gotowanie 5 minut, chłodzenie 1 godzina.

Przeciąć wzdłuż laskę wanilii, wyskrobać aromatyczny "środek" (maleńkie czarne nasionka) i włożyć wszystko do mleka, po czym mleko zagotwać. Wyjąć wanilię.
W dużym garnku ubić na jednolitą masę żółtka z jajkami, cukrem i szczyptš soli. Wlać mleko i dalej gotować, ciągle mieszając masę, przez 3-4 minuty. Zdjąć z ognia i dodać masło.
Po przestudzeniu ubić na jednolitą masę żółtka z jajkami, cukrem i szczyptą soli. Nie przestając miksować, stopniowo dodawać mąkę. Wlać mleko i dalej gotować, ciągle mieszając masę, przez 3-4 minuty. Zdjąć z ognia i dodać masło.
Owoce przebrać, umyć i podać z kremem przybranym dodatkowo winogronami.

Powrót
Następna