2 dag masła 2 jaja (rozdzielone) 4-5 dag mąki 1-2 łyżeczki siekanych grzybów, sól Masło utrzeć, dodawać żółtka, ucierać. Ubić pianę z białek. Wykładać na żółtka partiami pianę i mąkę oraz siekane grzyby, posolić, wymieszać. Zrobić próbę z ciasta, gdy za rzadkie dodać mąki. Łyżką zanurzoną we wrzącej wodzie nabierać ciasto i kłaść małe, podłużne kluseczki na wodę lub zupę. Zagotować pod przykryciem.
Nadzienie: 30 dag świeżych grzybów lub 10 dag suszonych 4 dag czerstwej bułki 5 dag cebuli sól, pieprz Ciasto: 1 jajo 10 dag mąki 1/8 l mleka 1/8 l wody skórka słoniny do smarowania 4 dag tłuszczu Panierka: 2-3 łyżki ciasta naleśnikowego 3 dag tartej bułki zielenina Grzyby opłukać, oczyścić, przyciąć trzony, poszatkować, ugotować w małej ilości wody i odparować. Dodać posiekaną cebulę usmażoną na złoty kolor, 1-2 łyżki tartej bułki, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Usmażyć naleśniki zostawiając 4-5 łyżek ciasta naleśnikowego. Każdy naleśnik posmarować nadzieniem, osypać bułką tartą, smażyć z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu. Podawać na gorąco do zup czystych: barszczu, grzybowej.
8 szt. grzybów suszonych średniej wielkości 0,25 l mleka 3 dag mąki 1 jajo 6 dag tartej bułki 6 dag tłuszczu sól, pieprz Grzyby starannie wymyć, wymoczyć w mleku przez 2 godziny, dodać 0,25 l wody. Ugotować do miękkości, odcedzić , osączyć (wywar zużyć do gotowania kapusty, zupy grzybowej, sosu etc.). Grzyby panierować w mące, rozmąconym jajku i tartej bułce. Smażyć z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu, oprószyć solą i pieprzem. Podawać z kapustą zasmażaną lub budyniem z kapusty.
|