Kluski francuskie z grzybami


2 dag masła
2 jaja (rozdzielone)
4-5 dag mąki
1-2 łyżeczki siekanych grzybów,
sól

Masło utrzeć, dodawać żółtka, ucierać. Ubić pianę z białek. Wykładać na żółtka partiami pianę i mąkę oraz siekane grzyby, posolić, wymieszać. Zrobić próbę z ciasta, gdy za rzadkie dodać mąki. Łyżką zanurzoną we wrzącej wodzie nabierać ciasto i kłaść małe, podłużne kluseczki na wodę lub zupę. Zagotować pod przykryciem. powrot do spisu





Naleśniki z grzybami


Nadzienie:
30 dag świeżych grzybów lub 10 dag suszonych
4 dag czerstwej bułki
5 dag cebuli
sól, pieprz

Ciasto:
1 jajo
10 dag mąki
1/8 l mleka
1/8 l wody
skórka słoniny do smarowania
4 dag tłuszczu

Panierka:
2-3 łyżki ciasta naleśnikowego
3 dag tartej bułki
zielenina

Grzyby opłukać, oczyścić, przyciąć trzony, poszatkować, ugotować w małej ilości wody i odparować. Dodać posiekaną cebulę usmażoną na złoty kolor, 1-2 łyżki tartej bułki, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Usmażyć naleśniki zostawiając 4-5 łyżek ciasta naleśnikowego. Każdy naleśnik posmarować nadzieniem, osypać bułką tartą, smażyć z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu. Podawać na gorąco do zup czystych: barszczu, grzybowej. powrot do spisu





Grzyby suszone smażone


8 szt. grzybów suszonych średniej wielkości
0,25 l mleka
3 dag mąki
1 jajo
6 dag tartej bułki
6 dag tłuszczu
sól, pieprz

Grzyby starannie wymyć, wymoczyć w mleku przez 2 godziny, dodać 0,25 l wody. Ugotować do miękkości, odcedzić , osączyć (wywar zużyć do gotowania kapusty, zupy grzybowej, sosu etc.). Grzyby panierować w mące, rozmąconym jajku i tartej bułce. Smażyć z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu, oprószyć solą i pieprzem. Podawać z kapustą zasmażaną lub budyniem z kapusty. powrot do spisu






Powrót   Następna