Kluski z makiem


25 dag maku
cukier lub miód
wanilia
skórka cytrynowa

Ciasto:
30-35 dag maki
sól
1 jajo
0,75 szklanki wody
3 dag masła lub margaryny

Mak sparzyć i trzymać na ogniu pod przykryciem tak długo aż da się rozcierać w palcach. Odcedzić przez gęste sito, dokładnie osączyć, zemleć w maszynce z gęstą siatką. Dodać do smaku cukier lub miód, wanilię, skórkę cytrynową i ewentualnie 2-3 dag rodzynków.

Zagnieść twarde ciasto, rozwałkować, lekko przesuszyć, podsypać mąką, pokroić kluski, Ugotować we wrzące, osolonej wodzie, odcedzić, przelać gorącą wodą, osączyć. Kluski wymieszać z masłem i makiem. Wyłożyć na ogrzany półmisek.

Sos szary można przyrządzać bez krwi z ryby. powrot do spisu



Pierniczki lukrowane


2 dag cukru na karmel
40 dag cukru
25 dag pszczelego lub sztucznego miodu
1 łyżeczka przypraw: goździki, cynamon, gałka muszkatołowa
1,25 kg mąki
1,5 dag sody oczyszczonej
2 jaja
5-10 dag tłuszczu
1 żółtko do smarowania

Lukier:
30 dag cukru
1/8 l wody
1/2 łyżki octu lub soku cytrynowego

Przyrządzić karmel: 2 dag cukru zrumienić silnie na patelni, wlać 1/8 l wody, zagotować. Cukier zalać gorącym karmelem, wymieszać, gdy się rozpuści dodać miód, przyprawy, zagotować i ostudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać miód, sodę, jaja, stopionytłuszcz, wymieszać. Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką. Zagnieść ciasto jak na pierogi, wyrobić. Zostawić na 30 minut. Wywałkować i wycinać ozdobnymi foremkami w kształcie gwiazdek, półksiężyców, serc etc. Układać na posmarowanej tłuszczem blasze, piec w dobrze nagrzanym piekarniku 15-20 minut, zsypywać z blachy do miski.

Lukier:
Cukier zalać gorącą wodą i gotować na silnym ogniu pod przykryciem często mieszając dopóki się nie rozpuści, dodać sok z cytryny lub ocet. Ugotować 'do nitki', zrobić próbę: gdy kropla syropu spuszczona z łyżki opada pozostawiając za sobą 'nitkę', jest gotowy.
Zdjąć z ognia, skropić powierzchnię syropu wodą. Przelać do miski i schłodzić do 60 stopni. Ucierać łyżką drewnianą, aż zacznie bieleć i gęstnieć. Utarty lukier doprawić rumem lub sokiem z cytryny. Lukier można barwić na przykład sokiem z buraka lub kawą.

Pokryć [pierniczki lukrem i zostawić do wyschnięcia. Gdy są wilgotne można je z wierzchu posypać kolorow, drobną krajanką, którą można kupić w każdym większym sklepie spożywczym. powrot do spisu



Tort makowy z masą kawową


25 dam maku
4-5 migdałów
8 jaj rozdzielonych
25 dag cukru pudru
6 dag tartej bułki
wanilia
1 łyżka miodu
skórka cytrynowa
2 dag margaryny
2 dag tartej bułki

Masa kawowa:
3 jaja
20 dag cukru
3 dag kawy rozpuszczalnej
25 dag masła
1 kieliszek spirytusu

Lukier pomadkowy kawowy:
30 dag cukru
1/8 l wody
0,5 l łyżki octu 3%
napar z kawy pozostałej z przyrządzania masy

Ciasto:

Mak sparzyć. Migdały sparzyć i obrać z łuski, zemleć razem z makiem. Żółtka utrzeć z cukrem. Ubić białka na sztywną pianę. Wyłożyć na żółtka warstwami pianę, mak, migdały, tartą bułkę, wanilię, miód, skórkę cytrynową. Lekko wymieszać, wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy. Piec w średnio gorącym, dobrze nagrzanym piekarniku około 40 minut.
Zimny biszkopt przekroić na 2 krążki.

Masa:
Kawę zaparzyć 8 łyżkami wrzącej wody, napar powinien być esencjonalny. Jaja ubić z cukrem na parze na pulchną masę, ostudzić w zimnej wodzie ciągle mieszając. Masło utrzeć, połączyć z żółtkami. Do zimnej masy dodawać porcjami kawę. Ucierać uważając aby masa się nie 'zwarzyła>'. Przyprawić wanilią i spirytusem.

Lukier:
Lukier zalać naparem mocnej kawy i gotować do takiej gęstości aby próba dała 'piórka'. W czasie gotowania często obmywać brzegi naczynia piórkiem maczanym w wodzie, aby cukier się nie krystalizował. Powierzchnię syropu skropić zimną wodą, wstawić go z naczyniem do zimnej wody, schłodzić do 60 stopniu, ciepły ucierać drewniana łyżką aby był gładki. Po dokładnym utarciu lukier powinien mieć gęstość ciasta kluskowego.

Przekrojony tort posmarować masą kawową, a wierzch i boki tortu pokryć lukrem pomadkowym. powrot do spisu



Tort Fedora


Masa czekoladowa:
40 dag cukru
0,25 l wody
0,5 łyżki octu 3%
5 dag kakao
20 dag masła
20 dag margaryny
1 żółtko
wanilia

Masa orzechowa:
5 dag kaszy manny
1/8 l mleka
40 dag orzechów włoskich
15 dag cukru pudru
wanilia
szczypta soli

3 okrągłe wafle

Z cukru, wody i octu ugotować syrop 'do nitki' włożyć kakao, starannie wymieszać do gorącej masy dodawać po trochę masło i margarynę, cały czas mieszając. Gdy masa jest letnia, włożyć żółtko, wanilię i dalej ucierać na pulchna masę. Zostawic w zimnym miejscu do ostygnięcia, często mieszając.

Kaszę manną rozkleić na mleku, utrzeć na puszystą masę, ciągle mieszając, ostudzić.
Orzechy zmielić, zmieszać z gęstą kaszą manną, dodać do smaku cukier, wanilię i sól. Wymieszać.

Wafel posmarować połową masy czekoladowej, przykryć waflem i przycisnąć. Nałożyć masę orzechową, wyrównać, znów przykryć waflem i przycisnąć. Na wierzch wyłożyć drugą część masy czekoladowej, równo rozsmarować i wygładzić nożem zanurzonym w gorącej wodzie. Posypać zmielonymi orzechami i przybrać połówkami i ćwiartkami orzechów. powrot do spisu



Wigilijna sałatka
(Eschalada de Noche Buena)

tradycyjne meksykańskie danie wigilijne


1 puszka pokrojonego w plastry ananasa
2 duże pomarańcze
2 średnie banany
1 duże jabłko
3 duże buraki, ugotowane, obrane ze skóry i pokrojone w plastry
1 kawałek trzciny cukrowej, obranej i posiekanej (opcjonalnie)
0,5 filiżanki orzeszków ziemnych
nasiona granatu
majonez
mleko
Powyższe składniki wymieszać i podawać w udekorowanej salaterce. powrot do spisu





Powrót   Następna