25 dag maku cukier lub miód wanilia skórka cytrynowa Ciasto: 30-35 dag maki sól 1 jajo 0,75 szklanki wody 3 dag masła lub margaryny Mak sparzyć i trzymać na ogniu pod przykryciem tak długo aż da się rozcierać w palcach. Odcedzić przez gęste sito, dokładnie osączyć, zemleć w maszynce z gęstą siatką. Dodać do smaku cukier lub miód, wanilię, skórkę cytrynową i ewentualnie 2-3 dag rodzynków.
2 dag cukru na karmel 40 dag cukru 25 dag pszczelego lub sztucznego miodu 1 łyżeczka przypraw: goździki, cynamon, gałka muszkatołowa 1,25 kg mąki 1,5 dag sody oczyszczonej 2 jaja 5-10 dag tłuszczu 1 żółtko do smarowania Lukier: 30 dag cukru 1/8 l wody 1/2 łyżki octu lub soku cytrynowego Przyrządzić karmel: 2 dag cukru zrumienić silnie na patelni, wlać 1/8 l wody, zagotować. Cukier zalać gorącym karmelem, wymieszać, gdy się rozpuści dodać miód, przyprawy, zagotować i ostudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać miód, sodę, jaja, stopionytłuszcz, wymieszać. Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką. Zagnieść ciasto jak na pierogi, wyrobić. Zostawić na 30 minut. Wywałkować i wycinać ozdobnymi foremkami w kształcie gwiazdek, półksiężyców, serc etc. Układać na posmarowanej tłuszczem blasze, piec w dobrze nagrzanym piekarniku 15-20 minut, zsypywać z blachy do miski.
25 dam maku 4-5 migdałów 8 jaj rozdzielonych 25 dag cukru pudru 6 dag tartej bułki wanilia 1 łyżka miodu skórka cytrynowa 2 dag margaryny 2 dag tartej bułki Masa kawowa: 3 jaja 20 dag cukru 3 dag kawy rozpuszczalnej 25 dag masła 1 kieliszek spirytusu Lukier pomadkowy kawowy: 30 dag cukru 1/8 l wody 0,5 l łyżki octu 3% napar z kawy pozostałej z przyrządzania masy Ciasto: Mak sparzyć. Migdały sparzyć i obrać z łuski, zemleć razem z makiem. Żółtka utrzeć z cukrem. Ubić białka na sztywną pianę. Wyłożyć na żółtka warstwami pianę, mak, migdały, tartą bułkę, wanilię, miód, skórkę cytrynową. Lekko wymieszać, wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy. Piec w średnio gorącym, dobrze nagrzanym piekarniku około 40 minut. Masa czekoladowa: 40 dag cukru 0,25 l wody 0,5 łyżki octu 3% 5 dag kakao 20 dag masła 20 dag margaryny 1 żółtko wanilia Masa orzechowa: 5 dag kaszy manny 1/8 l mleka 40 dag orzechów włoskich 15 dag cukru pudru wanilia szczypta soli 3 okrągłe wafle Z cukru, wody i octu ugotować syrop 'do nitki' włożyć kakao, starannie wymieszać do gorącej masy dodawać po trochę masło i margarynę, cały czas mieszając. Gdy masa jest letnia, włożyć żółtko, wanilię i dalej ucierać na pulchna masę. Zostawic w zimnym miejscu do ostygnięcia, często mieszając.
(Eschalada de Noche Buena) tradycyjne meksykańskie danie wigilijne 1 puszka pokrojonego w plastry ananasa 2 duże pomarańcze 2 średnie banany 1 duże jabłko 3 duże buraki, ugotowane, obrane ze skóry i pokrojone w plastry 1 kawałek trzciny cukrowej, obranej i posiekanej (opcjonalnie) 0,5 filiżanki orzeszków ziemnych nasiona granatu majonez mleko Powyższe składniki wymieszać i podawać w udekorowanej salaterce. |