|
Wołowina z kukurydzą
500 g mięsa wołowego
125 ml białego wina
1 l bulionu mięsnego
1 ząbek czosnku
1 cebula
2 łyżki słodkiej papryki
250 g marchwi
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 por
150 g ryżu długoziarnistego
280 g kukurydzy konserwowej
sól i pieprz
4 łyżki posiekanej natki z pietruszki
Mięso kroimy na centymetrowe kawałki, zalewamy winem, mieszamy i schładzamy.
Mięso przekładamy na cedzak i pozostawiamy do odsączenia. Zalewy nie wylewamy. Osuszone kawałki mięsa podsmażamy na oleju i zalewamy bulionem tak aby mięso było w nim całkowicie zanurzone.
Obrany czosnek i cebulę kroimy na kawałki, dodajemy mieloną słodką paprykę. Pozostałe warzywa kroimy w cienkie paski.
Ryż z marchwią dodajemy do mięsa. Po 10 minutach gotowania dodajemy pozostałe warzywa i kukurydzę wraz z zalewą. Gotujemy pod przykryciem.
Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy zalewę z mięsa i dodajemy natkę pietruszki. Zagotowujemy. Następnie dodajemy natkę pietruszki i podajemy.
Zupa pomidorowa z kukurydzą i papryką
2 cebule
1 kg kości od szynki
1 zielona papryka
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
280 g konserwowej kukurydzy
800 g konserwowych pomidorów
0,75 l bulionu mięsnego
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu i słodkiej papryki
szczypta majeranku i tymianku
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
4 łyżki białego wina
Obraną cebulę kroimy w plasterki. Paprykę przekrawamy na pół i usuwamy nasiona. Płuczemy i kroimy w paski. Obrany ząbek czosnku rozgniatamy.
Cebulę podduszamy w rozgrzanym oleju, dodajemy paprykę i dalej dusimy. Następnie dodajemy kukurydzę i czosnek.
Pomidory razem z zalewą i bulionem mięsnym dodajemy do duszonych składników. Zupę doprawiamy do smokau i dalej gotujemy.
W końcowej fazie gotowania dodajemy zioła i wino. Zupę ponownie zagotowujemy. Podajemy z chlebem tostowym lub bułką francuską.
|
|