Ciasto: 25 dag mąki, 10 dag masła roślinnego, 2 żółtka, 5 dag cukru, Masa: 2 szklanki maku, 1 szklanka miodu, 1 kieliszek wódki, 10 dag rodzynek, 10 dag orzechów lub migdałów. Z masła, mąki, żółtek i cukru zagnieść ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Ochłodzone rozwałkować, pokroić w romby, upiec w mocno nagrzanym piekarniku.
Mak sparzyć wrzącą wodą, osączyć i dwukrotnie zmielić. Wymieszać z miodem ucierając na jednolitą masę. Wlać alkohol, wsypać bakalie i ponownie wymieszać. Przełożyć do salaterki. Powtykać kawałki upieczonego kruchego ciasta. 6 jaj, 1 szklanka cukru, 1 szklanka zmielonych orzechów, 1 łyżka zmielonej kawy, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka tartej bułki. Oddzielić żółtka od białek. Ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę cukru. Utrzeć żółtka z resztą cukru. Połączyć z |