faszerowane cukinie FASZEROWANE ŁÓDECZKI Z CUKINI


8 niewielkich cukini
1 cebula
100ml sosu winegret
kilka liści sałaty
kilka łodyżek zielonej pietruszki

FARSZ
4 pomidory
0,5 zielonej papryki
1 cebulka szaltoka
1 łyżka kaparów
1 łyżka pokrojonej świeżej bazylii
2 łyżki sosu winegret
sól
pieprze

Porcja przeznacozna jest dla czterech osób. Marynowanie trwa cztery godziny, a przygotowanie 30 minut.

Zagotować w garnku wodę i posolić. Cukinie umyć, obciąć końce i obgotować w skórce (8-10 minut). Wyjąć z wody, odecedzić, ostudzić przekroić każdą wzdłuż na dwie połówki i usunąć łyżeczką nasiona. Ułożyć cukinie na półmisku.
Obrane i oczyszczone cebule i czosnek drobno pokroić. Wymieszać i rozłożyć równomiernie w łódeczkach z połówek cukinii. Dodać sos winegret. Przykryć półmisek folią aluminiową i wstawić do lodówki na co najmniej cztery godziny.

Przygotować farsz: pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Przekroić na ćwiartki, usunąć nasiona, odcisnąć sok i drobno pokroić sam miąższ. Oczyścić paprykę, po czym pokroić na małe kawałeczki. Obrać i posiekać szalotkę. Pokroić kapary. Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać sól, pieprz, sos winegret, pokrojoną zieloną pietruszkę i bazylię.
Umyte i osuszone liście sałaty ułożyć na półmisku. Wyjąć cukinie z lodówki, usunąć z nich cebulę i czosnek, po czym osączyć z marynaty. Ułożyć łódeczki na liściach sałaty i napchać przygotowanym farszem. Przybrać łodyżkami pietruszki i natychmiast podawać.


Powrót
Następna