baklazany faszerowane BAKŁAŻANY FASZEROWANE


4 bakłażany
4 łyżki tartej bułki
6 łyżek oliwy z oliwek
50 g masła
200 g sera mozzarella
2 pomidory
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
50 g oliwek czarnych
25g kaparów
2 filety anchois
1 pęczek pietruszki
1 łyżka oregano

Porcja przeznaczona jest dla czterech osób. Przygotowanie 1 godzina, pieczenie 1 godzina.

Bakłażany umyć, przeciąć wzdłuż na pół i oczyścić, wycinając miąższ tak aby została tylko warstwa jedno centymetrowa przy skórce. Wnętrze bakłażanów osolić, oprószyć pieprzem i posmarować dwoma łyżkami oliwy.
Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na małe kawałki. Opalić papryki nad ogniem, zdjąć skórkę, oczyścić z pestek i drobno pokroić. Umytą zieloną pietruszkę drobno pokroić, oliwki i kapary wydrylowane, pociąć na ćwiartki. Rozdrobnić filety anchois.

Wymieszać w misce farsz: tartą bułkę, oliwki, kapary, zieloną pietruszkę, oregano i anchois. Dodać 2 łyżki oliwy i jeszcze raz wymieszać.
Napełnić bakłażany farszem, kładąc na wierzch kawałki kaparów i papryki. Bakłażany ułożyć na posmarowanej oliwie blasze i piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza, pilnując aby się za bardzo nie podpiekły (bakłażany łatwo się przypalają). Na 5-8 minut przed końcem zapiekania wyjąć i posypać kawałkmi sera mozarella. Podawać gorące.

Powrót
Następna