TORCIK BEZOWY
0,6 l słodkiej śmietanki 36% lub 30%,
1 tort bezowy duży (zazwyczaj składa się trzech krążków) można też użyć bezy
kupowane na sztuki,
świeże owoce: poziomki, truskawki, borówki, maliny (zimą można używać owoce
z puszek takie jak ananas lub brzoskwinia),
polewa czekoladowa.
O
Owoce umyć i osuszyć.
Śmietankę ubić z cukrem waniliowym.
Na talerzu tortowym położyć pierwszy krążek bezowy (lub w tortownicy ułożyć pierwszą
warstwę z bez). Wyłożyć jedna trzecią bitej śmietany i delikatnie rozprowadzić nożem.
Ułożyć połowę owoców. Przykryć kolejnym krążkiem bezowym, lekko dociskając, wyłożyć
kolejną część bitej śmietany i ostatnią porcję owoców. Położyć ostatni krążek bezowy
na który wyłożyć ostatnią partię ubitej śmietany. Tort przybrać owocami i polać
czekoladą i schłodzić w lodówce.
Tort najlepiej przygotowywać jest w tym samym dniu, na kilka godzin przed podaniem.