salatka atenska i nie tylko SAŁATKA ATEŃSKA


4 duże pomidory
2 ¶wieże ogórki
1 cebula
20 dag sera solan lub feta
10 zielonych oliwek nadziewanych
1 mała główka zielonej sałaty
1 łyżka rozdynków
1/2 łyżeczki oregano
4 łyżki sosu winegret
sól

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki a następnie pokroić w talarki. Usun±ć nasiona i posolić. Ogórki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w pier¶cienie a następnie zanurzyć je na kilka minut w zimnej wodzie. Ser pokroić w kostkę. Rodzynki sparzyć. Li¶cie sałaty starannie umyć i osuszyć po czym wyłożyć nimi salaterkę. W ¶rodku ułożyć ser, a dookoła przygotowane jarzyny, posolić. Cało¶ć zalać sosem winegret wymieszanym uprzednio z oregano, posypać rodzynkami i przybrać oliwkami.


Powrót
Następna