salatka cyganska KOMPOZYCJA CYGAŃSKA


2 główki sałaty fryzowanej (zielonej i czerwonej)
3 pomidory
1 winne jabłko
2 ogonki liściowe selera naciowego
1 cykoria
1 pęczek rzodkiewek
10 czarnych oliwek bez pestek
1 cytryna
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka octu winnego
1/2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz



Wymyć sałatę pod bieżącą wodą, osączyć i rozdzielić liście. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Jabłko obrać i usunąć gniazdo nasienne, następnie pokroić i skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Ogonki selerowe obrać z włókien i pokroić. Cykorię opłukać, rozdzielić liście i pozostawić je w całości. Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki. Wyścielić salaterkę liśćmi cykorii. Włożyć sałatę i pozostałe składniki. Tuż przed podaniem polać śmietaną przyprawioną octem, musztardą oraz solą i pieprzem.


Powrót
Następna