Polędwica wołowa w wiśniaku 50 dag polędwicy wołowej, 1 łyżka oliwy; Marynata: 100 ml wiśniaku, 100 ml czerwonego, wytrawnego wina, 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka tymianku, 10 ziaren pieprzu, sól.
C zosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pieprz i kolendrę zemleć, liście laurowe drobno pokruszyć. W głębokim naczyniu zmieszać przyprawy z wiśniakiem i czerwonym winem. Włożyć polędwicę do marynaty, wstawić do lodówki na 12 godzin. W tym czasie kilkakrotnie obrócić. Wyjąć mięso z marynaty, osuszyć, obwiązać mocną bawełnianą nicią lub sznureczkiem, podpiec na grillu, smarując oliwą. Położyć na tacce, polać przecedzoną marynatą i piec dalej, sprawdzając miękkość szpadką. |
|
|
|