|
Pierogi z suszonymi śliwkami
300 g mąki
1 jajko
300- 400 g suszonych śliwek
łyżka cukru
sól
masło
tarta bułka
śmietana
Umyte śliwki trzeba namoczyć, a następnego dnia ugotować i odcedzić (wywar można wykorzystać do wigilijnego kompotu z suszonych owoców). Ze śliwek usuwamy pestki, dodajemy cukier, rozcieramy w misce.
Zagniatamy ciasto. Robimy małe pierożki, które gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Podajemy polane stopionym masłem z tartą bułką albo śmietaną z cukrem.
Ciasto z makiem po krakowsku
Płat mrożonego ciasta francuskiego
150g maku
3 jaja (dwa do maku, jedno do posmarowania ciasta)
bakalie:
po 59 g rodynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, suszonych moreli, fig, śliwek kalifornijskich
mały kieliszek aromatycznego, ciemnego rumu
60 g cukru pudru
100 g miodu
1 płaska łyżka bułki tartej
szczypta soli
1 szklanka mleka
1 szklankawody
30 ml likieru migdałowego
aromat arakowy
Bakalie kroimy w kostkę i moczymy w likierze zmieszanym z 50 ml wody.
Mak gotujemy z woda, odcedazmy, odciskamy i trzykrotnie mielemy.
Białka oddzielamy od żółtek, które ucieramy z cukrem i aromatem arakowym na białą masę. Białka (po dodaniu soli) ubijamy na sztywną pianę. Do masy żółtkowej dodajemy zmielony mak, miód, bułkę tartą, bakalie i pianę delikatnie mieszając.
Rozmrożone ciasto francuskie rozwałkowujemy, układamy na nim masę makową i zakładamy brzegi, formując jak strudel. Wuerzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Formę do pieczenia zwilżamy wodą i układamy w niej ciasto. Pieczemy w piekarniku elektrycznym w temperaturze 190 stopni C, bez nawiewu przez 50 - 55 minut.
Piernik z orzechami
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki
1/4 kostki masła
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 mały proszek do pieczenia
1 przyprawa do pierników
skórka otarta z połowy cytryny
300 g orzechów włoskich grubo posiekanych
Cukier z miodem gotować 3 minuty, przestudzić tak aby był letni. Dodać masło i jajka cały czas mieszając. Proszek do pieczenia wymieszać ze śmietaną, a gdy narośnie wlać do pozostałych składników. Wymieszać z przesianą mąkę, przyprawą do piernika, bakalie, skórkę z cytryny. Gęstość ciasta powinna być taka jak na biszkopt. Piec w średniej temperaturze (180 stopni C) przez godzinę i 15 minut.
Piernik musi wyriosnąc i mieć pęknięcie przez środek - wtedy jest udany.
Powrót Następna
|