Kurczak tandoori

 

1,5 kg kurczak,
2 łyżki oleju;

Marynata:
1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego;
0,5 szklanki soku z cytryny;
1 łyżka mielonej papryki,
1 łyżka wyciśniętego czosnku,
1 łyżka posiekanego świeżego lub sproszkowanego imbiru,
1,5 łyżeczki zmielonego kminku,
1 łyżeczka kurkumy,
0,5 łyżeczki zmielonego kardamonu,
0,5 łyżeczki zmielonego pieprzu,
sól.



W miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki marynaty. Kurczaka podzielić na połowy, zdjąć z niego skórę, umyć i osuszyć. Mięso głęboko ponacinać. Włożyć do naczynia i zalać marynatą, przykryć. Wstawić do lodówki na 24h.

Na godzinę przed pieczeniem wyjąc z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej. Przed umieszczeniem na grillu oczyścić kurczaka z marynaty i posmarować olejem. Ułożyć na kratce grillowej (naciętą stroną do dołu) i piec, aż się przyrumieni. Przewrócić na druga stronę, posmarować marynatą i piec dalej, przewracając od czasu do czasu i smarując marynatą.


Powrót


Następna