Kurczak tandoori 1,5 kg kurczak, 2 łyżki oleju; Marynata: 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego; 0,5 szklanki soku z cytryny; 1 łyżka mielonej papryki, 1 łyżka wyciśniętego czosnku, 1 łyżka posiekanego świeżego lub sproszkowanego imbiru, 1,5 łyżeczki zmielonego kminku, 1 łyżeczka kurkumy, 0,5 łyżeczki zmielonego kardamonu, 0,5 łyżeczki zmielonego pieprzu, sól. W miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki marynaty. Kurczaka podzielić na połowy, zdjąć z niego skórę, umyć i osuszyć. Mięso głęboko ponacinać. Włożyć do naczynia i zalać marynatą, przykryć. Wstawić do lodówki na 24h.Na godzinę przed pieczeniem wyjąc z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej. Przed umieszczeniem na grillu oczyścić kurczaka z marynaty i posmarować olejem. Ułożyć na kratce grillowej (naciętą stroną do dołu) i piec, aż się przyrumieni. Przewrócić na druga stronę, posmarować marynatą i piec dalej, przewracając od czasu do czasu i smarując marynatą. |
|
|
|