Jajka na twardo z kremem


6 jajek
2 żółtka
150g mączystych ziemniaków
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka pikantnej musztardy
1 łyżka winnego octu
1/8 l oliwy z oliwek
trochę bulionu mięsnego

30 g wędzonego łososia
2 pęczki koperku
2 plasterki salami
pietruszka
łyżeczka kawioru
2 trójkąty z cytryny
1 płasterek łososia
szczypiorek
2 kawałki mięsa z kraba
1 oliwa z papryczką w środku
liść sałaty
1 pomidor

Jajka ugotować, schłodzić w zimnej wodzie i obrać.
Obrane ziemniaki pokroic w kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić ijeszcze ciepłe utłuc. Zrobic puree z dodatkiem soli, musztardy i octu. Dodać żółtka i oliwę oraz tyle bulionu, aby puree-krem można było wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego. Doprawić do smaku i napełnić kremem rękaw cukierniczy. Jajka przekroic wzdłuż, przybrać kremem i pozostałymi składnikami.
Pomidora pokroic spiralnie i ułożyć w różyczkę na środku półmiska.






Jajka panierowane


8 jaj ugotowanych na twardo
1 jajo surowe
100 g majonezu
100 g chudego jogurtu
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka ostrzej musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
Biały pieprz
4 łyżki posiekanych przypraw: koperek, pietruszka, szczypiorek, rzeżucha
2 łyżki mąki
3 łyżki bułki tartej
olej do smażenia

Ugotowane i ostudzone jajka obrac.
Z jogurtu wymieszanego z cukrem, musztardą i sokiem z cytryny przyrządzić majonez. Doprawić do smaku i dodac do niego posiekane zioła.
Surowe jajko roztrzepać z solą. Ugotowane i obrane jajka panierować w mące, surowym jajku i bułce tartej. Jajka chwilę schłodzić, aby panierka dobrze przylgnęła.
Do rondla wlać 6-centrymetrową warstwę oleju i rozgrzać. Jajka ostrożnie włożyć do rozgrzanego oleju i usmażyć na złoty kolor. Usmażone jajka wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na pergaminie.






Jajka z masłem ziołowym


8 jajek ugotowanych na twardo
1 łyżeczka estragonu
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki szczypiorku
3/4 łyżeczki soli
100 g masła
1 łyżka soku z cytryny
odrobina sosu Worcester

Ugotowane jajka obrać ze skorupek.
Przebrane zioła opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Podgrzać półmisek i przygotwać wszystkie dodatki.
Na rozgrzany tłuszcz włożyć jajka, posypać je ziołąmi i podgrzewać stale polewając je roztopionym masłem. Bezpośrednio przed podaniem dodać sok z cytryny i sos Wocester.





Powrót   Archiwum   Następna