|
Faworki
3 żółtka,
3 łyżki śmietany,
łyżka cukru pudru,
łyżka spirytusu,
20 dkg mąki,
50 dkg smalcu do smażenia,
Zagnieść z podanych składników ciasto, zwiększając ewentualnie ilość mąki.
Ciasto rozwałkować cienko.
Krajać radełkiem pasy o długości 10 cm i szerokości 2-3 cm.
Naciąć wzdłuż przez środek. Przez otwór przewlec jeden koniec i przewinąć.
Smażyć w dużej ilości smalcu bardzo dobrze rozgrzanego. Naraz ok. 4-5 faworków.
Gdy faworki zaczną się złocić na powierzchni, należy je odwrócić szpikulcem.
Po usmażeniu wyłożyć faworki na bibułę dla odsączenia tłuszczu, potem na talerz i posypać cukrem pudrem.
Pączki
60 dag mąki,
6 żółtek,
8 dag cukru,
10 dag masła,
6 dag drożdży,
2 szklanki mleka,
1 łyżka rumu lub innego alkoholu,
1 łyżeczka soli,
skórka z cytryny,
marmolada, powidła lub konfitury,
cukier puder do posypania,
50 dag tłuszczu do smażenia,
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać czubatą łyżeczkę mąki, wymieszać i pozostawić na chwilę do wyrośnięcia.
Tłuszcz roztopić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać do miski, dodać utarte żółtka, wyrośnięte drożdże, mleko i sól. Wyrabiać ciasto. Dodać roztopiony tłuszcz i ponownie ciasto wyrabiać, aż zacznie odstawać od ręki. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte wykładać porcjami na stolnicę, lekko rozpłaszczyć ręką i wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek nałożyć powideł lub dżemu, przykryć drugim krążkiem docisnąć brzegi i ułożyć na stolnicy posypanej mąką. Pozostawić do podrośnięcia.
Tłuszcz podgrzać do właściwej temperatury tzn. takiej, w której wrzucony do rozgrzanego tłuszczu mały kawałek ciasta natychmiast wypływa. Wyrośnięte pączki wkładać do gorącego tłuszczu spodnią stroną do góry. Naczynie przykryć pokrywą. Gdy pączki zrumienią się przewrócić je na drugą stronę i dosmażyć bez przykrycia.
Co jakiś czas wrzucać do rozgrzanego tłuszczu kawałek surowego ziemniaka.
Gotowe pączki wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu na bibule i posypać cukrem pudrem.
Sernik z mleka
2 l mleka,
8 żółtek,
25 dag (1 1/4 szklanki) cukru pudru,
2 szklanki śmietany,
250 dag masła lub margaryny,
1 opakowanie galaretki,
3-4 czubate łyżeczki kakao,
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy,
cukier waniliowy,
bakalie,
placek biszkoptowy, kruchy lub herbatniki do wyłożenia dna tortownicy,
Do gotującego się mleka dodać rozmącone żółtka z cukrem waniliowym i śmietaną. Gotować, stale mieszając, do utworzenia się sera. Zestawić z ognia na kilka minut. Wylać na sitko wyłożone gazą i pozostawić na 2 godziny do odsiąknięcia.
Przyrządzić galaretkę według przepisu podanego na opakowaniu i ostudzić.
Utrzeć masło z cukrem. Stopniowo dodawać serek, ucierając na gładką masę. Dodać bakalie. Rozdzielić masę na dwie części. Do jednej dodać kakao, do drugiej sok z cytryny lub kwasek cytrynowy rozpuszczony w łyżce wody. Wyłożyć dwiema warstwami na ciasto biszkoptowe, kruche lub herbatniki umieszczone w tortownicy. Zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce.
Powrót Archiwum Następna
|
|