|
Sernik na kruchym cieście
500 g mąki
1 torebka + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g cukru
100 g cukru pudru
250 g masła
100 g masła
4 jaja
2 żółtka
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
500 g chudego twarogu
50 g grysiku (kasza manna)
2 łyzki cukru pudru
Z mąki, torebki proszku do pieczenia, 250 g masła i takiej samej ilości cukru, jajka i łyżeczkis tartej skórki z cytryny wyrobić ciasto przypominające wyglądem masę na kruszonkę. Ułożyć równa wartswą na wysmarowanej tłuszczem blasze i przycisnąć.
Utrzeć 100 g masła, a nastepnie dodawac stopniowo 100 g cukru pudru, 3 żółtka, skórkę z cytryny, sok z cytryny i twaróg. Grysik wymieszać z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i ubitą na sztywno piane z 3 białek dodać do masy twarogowej i wymieszać.
Ułożone na blasze ciasto posmarować warstwą twarogowej masy, powierzchnię wygładzić. 2 żółtka wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru i tak przygotowana polewą posmarowąc placek. Piec w gorącym piekarniku na złoty kolor.
Do masy twarogowej można dodać siekane migdały i namoczone w rumie rodzynki.
Babka marcepanowa
300 g masła
100 g masy marcepanowej
6 żółtek i 6 białek
tarta skórka cytrynowa
1/2 łyżeczki tartej laski wanilii
140 g cukru pudru
120 g krupczatki
80 g maki ziemniaczanej
bułka tarta
150 g słodkiej marmolady morelowej
200 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki koniaku
Miękkie masło i marcepan utrzeć na krem, kolejno dodawać żółtka. Dodać skórkę cytrynową i wnilię, wymieszać. Białka ubić na pianę, stopniowo dodając cukier. Dodać mąkę ziemniaczaną i krem marcepanowy.
Wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką formę napełnić ciastem. Powierchnię ciasta wygładzić, formę włożyć do rozgrzanego piekarnika.
Upieczoną babkę odstawic na 15 minut, nastepnie wyjąc z formy i posmarować marmoladą. Odstawić na 30 minut, by marmolada zastygła.
Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym i koniakiem, przygotować lukier i posmarować nim babkę.
Powrót Archiwum Następna
|