BABKA ŚNIEŻNA
CIASTO:
20 dag mąki ziemniaczanej,
30 dag cukry,
15 jaj,
10 dag migdałów,
cytryna.
POLEWA:
gotowa polewa czekoladowa.
DEKORACJA:
gotowe płatki migdałowe.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Migdały sparzyć, obrać i zetrzeć na specjalnej
tarce. Żółtka, migdały, sok z cytryny i mąkę starannie wymieszać. Z białek ubic
piane i stopniowo dodawać dio ciasta, cały czas mieszając. Gotowe ciasto wlać do
dużej formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, natychmiast wstawić
do gorącego piekarnika. Piec 30 - 40 minut.
Po upieczeniu i ostygnięciu babkę wyjąc z formy i oblać polewą czekoladową
przyrządzoną według przepisu na opakowaniu. Ozdobić płatkami migdałowymi.